Odată prăjite, aproape toate boabele de cafea arată la fel. Cu toate acestea, există peste 120 de specii de cafea.
Când vine vorba de ceașca ta zilnică, totuși, există doar două care contează cu adevărat: Arabica și Robusta.
Acestea sunt cele două tipuri principale de cafea cultivate pentru băut.
Sunt atât de multe branduri de cafea încât decizia de a cumpăra una anume, de calitate superioară, poate fi relativ greoaie.
Totuși, în calitate de băutor de cafea, cu siguranță ești familiarizat cu câteva aspecte și caracteristici esențiale ale unui cafele de calitate - și vei căuta pe ambalajul cafelei informații referitoare la originea cafelei, data expirării, precum și la caracteristicile acesteia.
Bun, acum că știi asta, probabil îți vine în minte o întrebare - Ar trebui să cumpăr cafea boabe sau cafea măcinată?
Cafea macinată vs. boabe?
Boabele întregi sunt mai aromate și produc acea calitate "proaspătă" pe care atât tu, cât și ceilalți băutori de cafea o caută în fiecare ceașcă de cafea. Cafeaua măcinată tinde să-și piardă parfumul mai repede.
Majoritatea oamenilor cumpără și folosesc cafea măcinată, în principal pentru că aceasta este cea mai ușor de utilizat, este gata de preparare, nu necesită timp suplimentar sau echipamente sofisticate.
Cu toate acestea, atât cafeaua măcinată cât și cea boabe pot fi de calitate, însă cafeaua boabe are un plus major, și anume, prospețimea.
Așadar, pentru un plus de aromă și de prospețime, alege cafeaua boabe.
Secretele ambalajului cafelei de calitate
Fii curios! Citește eticheta cafelei pentru a afla mai multe informații despre acesta și pentru a vedea dacă se încadrează în standardele și gusturile tale.
Apropo! Hai să-ți spunem care sunt informațiile importante pe care ar trebui să le regăsești pe ambalajul unei cafele "adevărate".
Semnele pachetului de cafea de calitate:
Marcaj cu data "Prajită la"
Pachetul are inscriptionată data prăjirii cafelei, nu doar data "bună înainte de".
Ideal ar fi să cumperi o cafea a cărei dată de prăjire este cât mai apropiată de ziua în care o cumperi. Motivul? Odată deschis pachetul de cafea, aroma dispare destul de repede.
Totuși, o cafea de calitate își va menține aroma chiar și după 30 de zile de la data prăjirii.
Are valvă pentru degazare într-un singur sens
Supapele unidirecționale permit boabelor de cafea proaspăt prăjite să se degazeze, dar împiedică intrarea oxigenului în pungă, rezultând prospețimea prelungită.
Altfel, cafeaua ar fi supusă unor procese de degradare.
Aromele sunt detaliate pe pachet
Aromele cafelei se dezvoltă în urma prăjirii. Fiecare cafea are arome cu note unice, în funcţie de regiunea în care a fost cultivată.
Transparența originii cafelei
Sunt zeci de soiuri de cafea în întreaga lume, însă sunt câteva țări precum Etiopia, Brazilia, Columbia, Guatemala, Indonezia, Kenya, India care sunt recunoscute pentru calitatea superioară a boabelor de cafea.
Înscrierea originii cafelei poate fi privit ca un semn de calitate al cafelei.
Marcaj "Cafea de specialitate"
Conceptul de cafea de specialitate a fost folosit pentru prima dată în 1974 de către Erna Knutsen, într-un articol din "Tea & Coffee Trade Journal".
Cafeaua de specialitate este o cafea de origine superioară, ce este supusă unei evaluări riguroase, cu un număr redus de defecte de aspect sau gust.
Potrivit Specialty Coffee Association (SCA), cafeaua de specialitate este acea cafea care este punctată cu un scor de calitate de peste 80 de puncte din 100.
Marcaj - cultivată la umbră vs. cultivată la soare
Gustul final al cafelei este influențat de modul în care boabele de cafea au fost crescute.
India este singura țară unde cafeaua este crescută exclusiv la umbra arborilor, sub o boltă naturală.
Arborii de cafea crescuți la umbră absorb o cantitate mai mare de nutrienți și au mai mult timp pentru conturarea accentelor de gust.
Cafeaua crescută la umbră este superioară din punct de vedere calitativ față de cea crescută la soare.
Are etichetă SHB / SHG
SHB (Strictly Hard Bean) - termen ce face referire la plantațiile de cafea de la altitudini de circa 1200 m. Boabele de cafea sunt tari, dure, dense.
SHG (Strictly High Grown) - termen ce face referire la plantațiile de cafea de la altitudini de peste 1400 m. Această etichetă atestă faptul că respectivul sortiment de cafea provine dintr-o zonă cu altitudine crescută.
Arabica sau Robusta?
Principala diferență dintre cele două soiuri de cafea, pe lângă faptul că sunt specii diferite din aceeași familie de plante, se rezumă la aroma și caracteristicile bobului.
Arabica conține aproape 60% mai multe uleiuri (lipide) și aproape de două ori mai mult decât concentrația de zahăr din Robusta, ceea ce face o ceașcă mai dulce, cu arome mai complexe și o textură netedă și suplă.
Cafeaua Robusta are un gust mai amar și "mai greu" decât Arabica, pentru că are un conținut mai scăzut de zahăr și cantitate dublă de cofeină (1,7-4%) și acizi clorogenici (CGA).
Caracteristicile boabelor de cafea de calitate
Pentru a putea prepara o cafea bună ai nevoie, în primul rând, de boabe de foarte bună calitate.
Aspect
Boabele trebuie să fie întregi, nedeteriorate.
Ele nu ar trebui să fie crăpate sau rupte în bucăți.
Câteva boabe deteriorate într-o pungă nu înseamnă nimic, în schimb, dacă mai mult de ¼ din pungă este deteriorată, cafeaua este de proastă calitate.
Boabele prăjite intens, mai închise, vor avea un gust mai amar.
Timpul mai lung de prăjire aduce mai multe uleiuri la suprafață, așa că boabele ar trebui să aibă un aspect ușor uleios.
Cafeaua prăjită mai ușor va arăta puțin mai uscată.
Miros
Aroma de cafea proaspătă trebuie să aibă un gust subtil de caramel, să fie dulceagă, să prezinte note de alune sau nuci, ciocolată, ierburi, fructe sau fructe de pădure.
Prospeţimea cafelei şi gradul de prăjire sunt două caracteristici care influenţează aroma, aceasta fiind legată și de gustul și aciditatea cafelei.
Unde găsim cafeaua de calitate?
Prăjitorii și coffee shop-uri locale
Este foarte probabil să găsești cafea de o excelentă calitate in magazinele mici specializate, care prăjesc cafeaua și o vănd cu amănuntul.
Asigurați-vă că întrebați despre origine și data prăjirii, dar dacă angajatul nu știe despre cafeaua lui, puteți presupune cu siguranță că nu este de calitate superioară.
Magazine online nișate
Aceste magazine comercializează în general puține branduri de cafea (1 - 3), bine testate și alese.
Trebuie să ai puțină răbdare, să faci cercetare și să te documentezi de pe Google, Facebook etc.
În Romania sunt cateva magazine online care vând cafea de calitate superioară, printre care ne numărăm și noi.
Apropo, ai încercat OMKAFÈ?
Deși gusturile diferă de la o persoană la alta, orice băutor de cafea poate recunoaște ușor o cafea de calitate.
Indiferent de preferințe, suntem cu toții de acord că o cafea bună nu ar trebui să aibă gust ars, carbonizat sau crud.
De asemenea, ar trebui să echilibreze aciditatea, dulceața și amărăciunea dintr-o singură înghițitură, cu o aromă netedă și fără note neplăcute.
Aroma intensă, gustul aparte, culoarea închisă a cafelei și mirosul specific pe care-l emană sunt principalele caracteristici pe care le dezvăluie o cafea de calitate superioară.