ceasca de cafea
Oct 2, 2021

6 Diferențe dintre Cafeaua Arabica și Cafeaua Robusta

6 Diferențe dintre Cafeaua Arabica și Cafeaua Robusta

Se pare că există peste 120 de specii de Cafea descoperite în toată lumea, însă doar 2 sunt consumate cu adevărat la scară mondială, care par să se regăsească și în ceașca ta din fiecare dimineață: Cafea Arabica și Cafea Robusta, aceasta din urmă numindu-se științific Canephora.

Există multe diferențe botanice și chimice între cele două cafele, oferindu-le gusturi distincte: una mai dulce și mai fructuoasă, cealaltă mai nutrită și plină de corp, cu un conținut mai ridicat de cofeină. Regăsim și diferențe comerciale între aceste cafele, dar haideți să le vedem pe cele mai importante 6 dintre ele.


1. Cultivarea

Astăzi, aproximativ 60-65% din producția mondială de cafea este Arabica, care este cultivată în principal în Africa de Est, America Centrală și de Sud, iar 35-40% este Robusta, care se regăsește în Africa Centrală și de Vest, părți din Asia de Sud-Est, în special India, Indonezia și Vietnam.

  • Brazilia este cel mai semnificativ producător de Arabica
  • Vietnamul produce cel mai mult Robusta.


2. Plantele

Planta de cafea este veșnic verde și crește sub formă de arbust sau copac, uneori tăiată la aproximativ 1,5 m înălțime. Asta pentru că cireșele de pe o ramură se maturizează în momente diferite, astfel încât culegerea manuală este în continuare cel mai bun mod de a colecta fructele roșii coapte fără a le include pe cele necoapte care ar strica lotul. Dacă nu sunt folosite mașini de recoltat, copacii sunt de regulă tăiați.

Arborele Robusta este de regulă mai înalt, poate ajunge până la 10-12 metri în înălțime față de 3-4 metri ai arborelui Arabica.

Robusta are un randament dublu față de Arabica, care va produce aproximativ 1-5 kg de cireșe pe sezon, dacă este bine îngrijit, ceea ce face Arabica mai scumpă pentru cultivare.


3. Forme

bob de cafea arabica si bob de cafea robusta
Bob de cafea Arabica vs Bob de cafea Robusta

Cireșele Arabica sunt, în general, mai mari și mai alungite (ovale) decât cele ale lui Robusta, iar bobul de Arabica are o cută curbată caracteristică în mijloc.


4. Arome... Gusturi

Componentele chimice din boabe, cum ar fi uleiurile, zaharurile și acizii, sunt strâns legate de profilul aromelor specifice unei cafele.

Arabica conține aproape 60% mai multe uleiuri (lipide) și aproape de două ori mai mult decât concentrația de zahăr din Robusta, ceea ce face o ceașcă mai dulce, cu arome mai complexe și o textură netedă și suplă.

Zaharurile din boabe se descompun și la prăjire, creând compuși care conferă note acide cafelei, chiar dacă Arabica conține de fapt mai puțini acizi decât Robusta.

Cu toate acestea, conținutul scăzut de ulei din Robusta oferă, în general, o cremă mai groasă și mai stabilă atunci când faceți o doză de Espresso.

Cafeaua Robusta are un gust mai amar și „mai greu” decât Arabica, pentru că are un conținut mai scăzut de zahăr și cantitate dublă de cofeină (1,7-4%) și acizi clorogenici (CGA).


5. Prețuri

În ceea ce privește prețurile, bobul verde de Robusta reprezintă aproximativ jumătate din prețul bobului verde de Arabica pe piața mărfurilor.

Robusta este mai ușor de cultivat la fermă, are un randament mai mare și este mai puțin sensibilă la insecte - cofeina suplimentară este o apărare chimică pentru semințele de cafea, deoarece cantitatea din Robusta este toxică pentru dăunătoare.


6. Comerț

În timp ce Arabica are multe utilizări comerciale diferite, de la o calitate mai mică la cafele de specialitate, Robusta a fost întotdeauna considerată ca aparținând categoriei de jos a pieței. Prețul său fiind la jumătate din cel al Arabica, este folosit în cea mai mare parte pentru cafele instant, solubile sau ieftine.

În Italia a fost amestecată în mod tradițional cu cafeaua Arabica pentru crema stabilă și groasă din Espresso.

După cum am văzut deja, natura Robustei mai dură o face să fie mai puțin costisitoare. Credeți sau nu, uneori piața ar putea dori un produs de calitate inferioară pentru a-l menține ieftin.

În mod remarcabil, conceptul de cafea de specialitate s-a născut din îndepărtarea sa de gustul mai dur, amar și uneori direct îngrozitor al Robustei: "100% Arabica" este noua pretenție, ba mai mult ... chiar "100% Arabica BIO". :)



În ciuda faptului că cele 2 cafele se deosebesc din multe puncte de vedere, acestea se complementează aproape perfect, iar un amestec de Arabica și Robusta poate fi o alegere excelentă pentru a gusta o gamă întreagă de arome, fiecare dintre boabe aducând propriile caracteristici și avantaje, reducând aciditatea Arabica sau duritatea Robusta, oferind corp și dulceață, într-un fel astfel încât o singură origine nu ar putea.