Știm că și tu adori să-ți începi dimineața cu o ceașcă de cafea, dar și că aștepți cu nerăbdare momentul acela fain din zi în care vrei să-ți savurezi cafeaua alături de prieteni sau de colegii de muncă.
Apropo, azi vrem să-ți dezvăluim câteva secrete legate de prepararea unui espresso perfect la aparatul cu portafiltru.
Se spune că "espresso-ul perfect" este o combinație între calitatea boabelor de cafea, calitatea espressorului și abilitățile barista. Chiar așa să fie, oare?
Hai să vedem!
Ia-ți ceașca de cafea cu tine, așează-te comod și lasă-te purtat de "povestea cu cafea". Bine te-am regăsit iubitorule de cafea!
Alege tipul de cafea potrivit
Dacă alegi să-ți prepari cafeaua la aparatul cu portafiltru sunt câteva aspecte importante de care ar fi bine să ții cont pentru a te bucura de o cafea perfectă.
Nu uita că indiferent de cât este de bună cafeaua pe care o folosești și de cât de performant este aparatul tău de cafea, sunt câteva aspecte pe care e bine să le cunoști pentru a putea obține espresso-ul perfect.
Așadar, asigură-te că îți achiziționezi un aparat cu portafiltru de calitate, apoi alege o cafea de calitate superioară.
N-ai vrea ca prima gură de cafea dintr-o nouă zi să nu fie pe placul tău, nu-i așa?
Granulația cafelei pentru espressor
Primul aspect important este cel legat de granulația cafelei.
Măcinarea nu trebuie să fie nici prea fină, nici prea grunjoasă, trebuie găsită măcinătura potrivită pentru timpul de extracție.
Gustă espresso-ul.
Dacă nu este încă echilibrat, gradul de măcinare poate fi ajustat.
Acesta poate diferi în funcție de tipul de cafea, dar și de gustul personal.
Dacă espresso-ul este extras mult prea lent, gradul de măcinare a fost prea fin și râșnița trebuie reglată la un grad mai gros (tot acest proces trebuie făcut în pași mici).
La un timp de extracție mai mare, cafeaua va avea un gust amar.
Dacă espresso-ul este extras prea repede, gradul de măcinare este prea grosier (extracția durează mai puțin de 20 de secunde).
În acest caz, cafeaua are un gust acru, lipsit de dulceață, sărat.
Dacă espresso-ul este extras mult prea repede, gradul de măcinare trebuie ajustat pentru a fi mai fin.
Trebuie să ai în vedere faptul că dimensiunea de măcinare este variabila care influențează cel mai adesea presiunea și, indirect, timpul de preparare.
Câte grame de cafea se pun pentru un espresso
Dozarea cantității de cafea depinde foarte mult de modelul portafiltrului.
Cu toate acestea, pentru a obține un espresso bun ai nevoie de 7 grame de cafea pentru a obține 30 ml de băutură.
Tamparea cafelei în portafiltru (inclusiv curățarea portafiltrului)
După ce este plasată în portafiltru, cafeaua trebuie presată cu un instrument special - tamper espresso, cu o forță de aproximativ 13 kg pentru ca acel flux perfect de apă să poată pătrunde prin toată doza.
În cazul în care cafeaua este măcinată prea fin, tamparea trebuie să fie mai ușoară.
Tamparea trebuie să fie uniformă, sigură și exactă.
Nu uita ca după fiecare utilizare să cureți temeinic portafiltrul.
Pentru a face acest lucru, sita trebuie scoasă din portafiltru, iar cu ajutorul unei perii speciale vor fi îndepărtate toate reziduurile, apoi va fi ștearsă cu ajutorul unei cârpe pentru a elimina uleiurile de cafea care ar putea rămâne pe sită.
Nu uita că și tăvița pentru colectarea apei trebuie curățată!
În plus, în afară de curățarea zilnică, orice aparat cu portafiltru trebuie curățat bine în fiecare săptămână.
În acest fel, te vei bucura de gustul unui espresso desăvârșit de fiecare dată, iar viața aparatului de cafea va fi prelungită.
Extracția cafelei
Ceașca (forma și temperatura)
Forma și temperatura ceștii de cafea joacă un alt rol important în prepararea cafelei.
Majoritatea aparatelor de cafea cu portafiltru au un spațiu special destinat depozitării și încălzirii ceștilor, astfel încât ori de câte ori îți prepari o cafea, ceașca va fi deja încălzită.
Dacă ai folosi o ceașcă rece, ei bine, în cazul acesta cafeaua ta se va răci mult mai repede.
Dar hai să povestim un pic și despre forma și capacitatea ceștilor de cafea:
- ceștile clasice au toarta în forma literei C,
- ceștile de tip bistro au un design rotunjit și o toartă în formă de ureche,
- ceștile din sticlă, oferă o eleganță aparte,
- ceștile concepute pentru cafenele sunt mai înalte și permit un volum mai mare de cafea.
În funcție de tipul cafelei pe care o vei consuma, ceștile vor avea diferite dimensiuni/capacități - pentru ristretto 50 ml, espresso 70 ml, cappuccino și flat white 170 ml, cafea la filtru sau presă franceză 150 -300 ml, caffe latte 350 ml.
O ceașcă adevărată de cafea este bine să fie grea și să aibă pereții groși. Astfel, stabilitatea termică a cafelei este asigurată.
Ceașca perfectă pentru espresso trebuie să aibă în interior fundul curbat.
Această formă protejează integritatea și frumusețea cremei când aceasta curge din portafiltrul expresorului în ceașcă.
Timpul de extracție
Timpul indicat de extracție a cafelei este de 25 de secunde.
Adesea se consideră că timpul de preparare pentru espresso ar trebui să fie între 20-35 de secunde.
Boabele prăjite mai intens vor avea nevoie de timpi de preparare mai scurți, iar boabele prăjite mai puțin vor avea nevoie de timpi de preparare mai lungi.
Acest lucru se datorează faptului că boabele prăjite mai intens sunt mai puțin dense și, prin urmare, este mai ușor să extragi aroma din ele.
Așadar, pentru boabele prăjite intens îți sugerăm ca timpul de extracție să fie cuprins între 20-25 de secunde, iar pentru boabele prăjite mai puțin, timpul de extracție să fie de aproximativ 25-30 de secunde.
Fiecare cafea are un "punct cheie" în ceea ce privește timpul de preparare, iar după prepararea câtorva cafele cu siguranță vei găsi setarea perfectă pentru a obține un espresso pe gustul tău.
Temperatura apei
Temperatura de preparare joacă un rol important în prepararea espresso-ului.
Pentru obținerea unui espresso perfect la aparatul cu portafiltru, temperatura de preparare trebuie să fie de aproximativ 92° C.
Apropo! Tu ce tip de apă folosești atunci când prepari cafeaua?
Gustul și calitatea apei vor avea un cuvânt de spus în ceea ce privește gustul final al cafelei tale.
Încearcă să folosești apă îmbuteliată, proaspătă și curată pentru a te asigura că rezultatul final va fi unul bun.
Presiunea în portafiltru
Setează presiunea în portafiltru la 9 bari.
Setarea corectă a presiunii în funcție de aparatul pe care-l deții este esențială în prepararea unei cafele aromate și concentrate.
Cum arată un espresso italian perfect?
Italienii nu se pricep doar la pizza, ci și la prepararea cafelei.
Hai să vedem cum arată un espresso italian perfect.
Sunt 3 elemente de care italienii (și nu numai) țin cont atunci când prepară un espresso:
★ Cantitate;
★ Culoare;
★ Cremă.
Un espresso italian perfect are 25-30 ml și este acoperit de o cremă de culoarea alunei.
Crema este rezultatul obținut din cele patru elemente de bază: apă, temperatură, presiune și cafea.
Rețeta pentru un espresso perfect:
- 7 gr cafea de calitate superioară,
- Presiune: 9 bari,
- Timp de extracție: 25 secunde,
- Temperatura apei: 92° C în timpul extracției,
- Cantitate rezultată: 30 ml cafea.
Metoda de preparare, cantitățile, timpii și temperaturile date sunt orientative - nu absolute - și diferă în funcție de gustul fiecăruia, precum și de aparatul folosit.
Acum că ai aflat toate aceste informații, fugi repede la espressor, reglează-l ținând cont de informațiile de mai sus și dă-ți voie să te bucuri de un espresso perfect preparat chiar la tine acasă.